diumenge, 14 de novembre del 2010

Kegeln

El Kegeln és la variant alemanya de les bitlles. A diferència de les bitlles americanes, es juga amb 9 bitlles (enlloc de 10). Pel que he pogut pogut llegir a la Wikipedia, el kegeln era molt popular als Estats Units a principis del segle XIX. Els treballadors es passaven moltes hores jugant, i això va portar a que fos prohibit en moltes ciutats. Per aquest motiu es van fer populars les bitlles americanes.

A banda del nombre de bitlles, la bola de Kegeln és més petita que la bola de les bitlles americanes. I no totes tenen forats pels dits. Els jugadors més experimentats usen sense problemes boles sense forats. El fet de que la bola sigui més petita i lleugeura fa que sigui més difícil que la bola llisqui i agafi efecte sobre la pista.

L'altra diferència principal són les variants. Pel que conec, a les bitlles americanes sempre es juga igual. 10 rondes, 2 boles per ronda. Tirar el màxim possible de bitlles. En canvi al Kegeln hi ha moltes variants. Per exemple: en quatre tirades, tirar el mínim de bitlles possible, o el màxim. O tirar 1 cop una bitlla, 2 cops dues, 3 cops tres... També hi ha un joc en que es van eliminant els contricants. S'escriuen els contrincants com les hores d'un rellotge, i tira el jugador que està tantes posicions endavant com bitlles tombes. I cada cop que llences perds una vida.

Us explico tot això perquè dijous vam anar a jugar a Kegeln amb els companys del departament. Vam anar a un club que hi ha "a prop" de la universitat. Allà mateix vam sopar, i després vam jugar a Kegeln fins les tantes (les tantes aquí vol dir que vaig arribar casa passades les dotze... l'equivalent català seria haver arribat a les 2 o les 3).

El lloc estava molt bé. A la mateixa sala hi havia taules per menjar, i dues pistes de Kegeln. Tot per nosaltres. A sopar erem uns 10 o 12, i després van venir més companys a jugar. En total vam ser un 15 o 16 a jugar.

A la foto es veuen les dues pistes on vam jugar. No s'aprecia, però el sistema per recollir les bitlles també és diferent al que s'usa en les bitlles americanes. Com tots els fans dels Simpson sabem, en les boleres americanes les bitlles són destruïdes després de cada tirada, i hi ha un subministrament constant d'arbres per fabricar bitlles noves. En canvi aquí les bitlles estan penjades d'unes cordes, i un cop es tiren, pugen amunt i tornen a baixar a poc a poc a la posició inicial. Deu ser per aquestes coses que diuen que els alemanys tenen molta consciència ecològica.

Un company de feina va fer una foto de tot el grup, però encara no la tinc. Quan l'aconsegueixi ja la penjaré!

Sigueu feliços!

3 comentaris:

  1. Eccellent episode!

    http://www.youtube.com/watch?v=_pkHmVGjpvc

    ResponElimina
  2. Molt millors les bitlles catalanes! XD

    ResponElimina
  3. @Xènia: ja els hi vaig explicar! I per cert, avui he sortit a córrer i he vist una gent jugant a quelcom semblant a les bitlles catalanes. Però no sé què era. M'hauré d'informar.

    @Fabian: Ja, da ist Die Simpsons Kultur. Viel Wissen man kann von Die Simpsons lernen.

    ResponElimina